Letak font yang ohsem dalam Blog korang menggunakan Google font. ^_^

Tulisan Arial sudah lapok dan membosankan. Jadi, letak font yang ohsem dari Google font ke dalam blog korang akan membuatkan blog korang nampak cantik. Janji, korang tahu Font mana yang sesuai untuk blog korang. Bagi Ali, tulisan mestilah senang dibaca dan tak berserabut. Terpulang kepada korang nak buat font graffiti atau ke apa. ^_^

Di nasihatkan, buat backup untuk templete korang. Takut-takut nanti ada yang menangis tak berlagu nanti. Tutorial ni memang senang untuk korang. Macam ABC.

Dah sedia nak ohsemkan blog korang ? jom.

Step 1.
Klik Google font Directory dengan tikus ajaib korang.

Step 2.
Pilih Font ohsem yang korang pilih untuk blog korang. Dan copy kod macam dibawah.

Jangan ambil milo. Hanya ambil Kopi. XD


Step 3.
Copy kod itu. Kod ini tak sempurna lagi, Korang hanya perlu tukar kod > menjadi />

<link href='http://fonts.googleapis.com/css?family=NamaFont' rel='stylesheet' type='text/css'>

Dan ia akan jadi macam ini. ^_^

<link href='http://fonts.googleapis.com/css?family=NamaFont' rel='stylesheet' type='text/css'/>

Step 4.
Pergi ke Edit HTML page. Itu pun nak kena ajar ke ??  -.- Korang kena carik <head> dan pastekan di bawah kod itu dan siap !



Macam mana nak gunakan Font ohsem korang ?
Macam Ali cakap, senang macam tomyam ABC. Contohnya, kalau korang nak tukarkan tajuk font post entri korang. Cari kod elemet tajuk post, dan Korang hanya tambah ini.

.post h3 { (element tajuk post)
font-family: 'Nama Font', serif; 
(kod font)

Janji korang tahu tang mana nak letak. Jangan letak seberangan sudah. Bagi Ali, Blog ini macam muka manusia. Dan font ni macam bedak. Kalau korang main letak bedak kat kulit yang memang tak sama kaler. Memang jadi buruk. Mengikut kesuaian blog anda. You know what i'm saying ??

Sila happy, Ali kasi makne kod ini. Diharap lompat gembiranya. ^_^ Jadi senang sikit kerja korang.

Tajuk Post : .post h3 {
Isi Post : .post-body {
Sidebar :  h2 {

Ini yang asas kod je, Ali boleh bagi tahu yang lain jika perlu. Korang hanya komen di bawah entri. ^_^ Kalau korang dah siap, sila bagi link blog korang nak terjah weee. Sila undi Ali dalam Digi WWWOW Awards kategori Bawah 15.

 
Design By AliBasyir